En kaffekopp mot ensomhet

Nå kommer «Skravlekoppen» også til Lyngdal. Kommunen er med på laget når den offisielle lanseringen skjer i kulturhuset kl. 13 lørdag 1. februar.

Nå kommer «Skravlekoppen» også til Lyngdal. Kommunen er med på laget når den offisielle lanseringen skjer i kulturhuset kl. 13 lørdag 1. februar.

«Skravlekoppen» ble lansert i november 2018. Initiativet kom fra artist Venke Knutson. Nå har hun og samarbeidspartner Ingrid Leirvik introdusert «Skravlekopper» til et par hundre kafeer over det ganske land, og til flere kommuner. Lørdag 1. februar 2020 kommer turen til Lyngdal. Da arrangeres det kick off for «Skravlekoppen» i Lyngdal kulturhus. Og Venke Knutson blir selv med på lanseringen. Hun vil fortelle om bakgrunnen for «Skravlekoppen», og sammen med sin gitarist også bidra musikalsk.

skravlekopp mottas i Oslo - utsnitt.png
Marianne Aarhoug Thorsen (t.v.) sammen med «skravlekoppene» Venke Knutson (midten) og Ingrid Leirvik. Anledningen var at Salvesen, over en (skravle)kopp med kaffe, møtte Knutson og Leirvik i Oslo tidlig i januar for å planlegge arrangementet i Lyngdal. Da kunne også Aarhoug Salvesen på Lyngdals vegne motta den aller første «Skravlekoppen».

Utdeling av «Skravlekopper»

At Lyngdal nå blir en skravlekopp-kommune er takket være duoen Solveig Vatne (NAV) og Marianne Aarhoug Thorsen (BTI-koordinator og rådgiver i Lyngdal kommune). De har vært i kontakt med flere kafeer, utesteder og møteplasser i Lyngdal som ønsker å ta imot «Skravlekopper». Under lanseringen i Lyngdal kommer representanter for disse for å motta sine kopper og en offisiell «Skravlekopp»-sertifisering. I første omgang er to hundre kopper bestilt. Ordfører Jan Kristensen deltar også på kick off-arrangementet, og mottar på vegne av Lyngdal kommune diplom og sertifisering.

– Håper mange setter av tid til å bli med på denne lanseringen, og blir bevisste skravlere. La oss vise hverandre at samhold, raushet og inkludering er viktige verdier i Lyngdal, sier Marianne Aarhoug Thorsen.

– At vi får dette til er takket være at Lyngdal er en ja-kommune. Alle vi har vært i kontakt med om dette har vært positive. Dette er inkludering i praksis, sier Solveig Vatne.

Et verktøy for kontakt

Så hva er nå denne «Skravlekoppen»?

I utgangspunktet er det en grønn kopp med påskriften «Skravlekopp». Denne står sammen med de andre koppene på utvalgte kafeer og møteplasser i kommunen. Om man velger å drikke av en «Skravlekopp» viser man, for de andre i lokalet, at man gjerne vil snakke med noen andre mens man nyter sin drikke. Om man selv ønsker eller tilbyr en prat er uvesentlig. «Skravlekopp» skal være et verktøy for å komme i kontakt med andre!

Ensomhet er et stort og voksende problem over hele verden. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at én av fem føler seg ensomme eller ønsker mer kontakt med andre mennesker. Dette gjelder både eldre, voksne, studenter og barn.

Folkebevegelse

– Kall det gjerne en folkebevegelse mot ensomhet, og for inkludering, raushet og møter mellom mennesker, sier Aarhoug Thorsen. Og «Skravlekopp»-bevegelsen sprer seg nå utover det ganske land. «Skravlekopp» passer på kafeer, kantiner, arbeidsplasser, i frivillige lag og foreninger og alle offentlige møteplasser.

Det trengs kanskje litt mot i kroppen for å velge akkurat den koppen. Man opplever kanskje å gjøre seg sårbar? Men tanken er ikke man skal sette seg ned med koppen og vise fram for verden at man er ensom. Det er heller motsatt. At den som tilbyr en prat skal kunne vise det. Et signal om at man er tilgjengelig.

Det som er hele greia med «Skravlekoppen» er at den er aller best når den deles med andre!

– Det er vondt å være alene, og vi mener det er unødvendig i vårt samfunn. Her er det et mangfold av flotte mennesker. Mennesker er spennende! Dette er en kopp for alle. Tenk hva det kan bety for oss! Vi ønsker å gjøre Lyngdal til et bede sted. Mennesker trenger at mennesker våger, avslutter Marianne Aarhoug Thorsen, som sammen med makker Solveig Vatne lover å gjøre sitt beste for å holde liv i «Skravlekoppen».

Ønsker skravlekopper velkommen

Bente Hagen på Harry bakeri & kaffebar er blant dem som lørdag 1. februar deltar på lanseringen, og mottar «Skravlekopper» til spisestedet sitt i Alleen.

DSC_4964 Marianne Salvesen Solveig Vatne Bente Hagen Skravlekoppen.jpg
Bente Hagen (t.h.) på Harry bakeri & kaffebar i Alleen gleder seg til å få «Skravlekopper» på plass i kafeen sin, og å se dem bli tatt i bruk. Her sammen med Marianne Aarhoug Thorsen og Solveig Vatne (midten) som sammen har tatt initiativet til å gjøre Lyngdal til en «Skravlekopp»-kommune. Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

– Jeg leste om dette på nett for en god stund siden, og tenkte at dette er noe vi skal ha også her hos oss. Så da Marianne og Solveig kontaktet meg om «Skravlekoppen», var det en forespørsel helt etter mitt hjerte. Jeg brenner for de som faller litt utenfor og som ikke har tilhørighet noen plass. Jeg driver et serveringssted, men folk må ikke føle at de skal handle så mye for å være her i kafeen. Alle trenger noen å prate med, og de er hjertelig velkommen hit, sier Bente Hagen, som gleder seg til å få «Skravlekoppene» på plass i kafeen, og å se dem bli tatt i bruk.

Du kan lese og høre mer om «Skravlekoppen» via knappelenkene under.

Dette er «Skravlekoppen»

Venke Knutson om Skravlekoppen

Bli en digital skravlekopp

Innvier egen skravlebenk

Ordføreren vil møte skravlekopper

Her finner du «Skravlekoppen» i Lyngdal

Skravlekopp-oversikt.png

 

Sist endret: 08.04.2024