Gjennom sommeren tas det jevnlig prøver av vannkvaliteten på flere av de mest kjente badeplassene i Lyngdal kommune. Prøvene tas på badeplasser hvor det er kjent at vannkvaliteten kan variere en del fra uke til uke.
Resultatene offentliggjøres på en egen side her i kommuneportalen. Den finner du via lenken under.
Lenke: Vannkvalitet på badeplasser
Du kan også ganske enkelt spørre vår samtalerobot Kommune-Kari, så henter hun fram lenken til deg. Hun responderer best på enkle søkeord, som for eksempel vannkvalitet.
Lenken til siden med vannkvalitet finner du også i den blå snarvei-seksjonen på framsiden, under aktuelt-sakene. Her vil den ligge så lenge prøvetakingen pågår. Det vil si ut august måned.
Testresultatene gjengis med tall og trafikklys-fjes:
- Dersom grenseverdiene er under 100 er det grønt smilefjes for utmerket badevannskvalitet
- Gult ansikt betyr tilstrekkelig. OK å bade, men med en viss risiko for å kunne bli dårlig. Da ligger grenseverdiene mellom 100 og 1000
- Rødt betyr høyere enn 1000 og stopp, ingen bading
Dette er stedene hvor det tas vannprøver ukentlig:
- Kvavik, Monodden
- Kvavik, sentralt
- Breiva
- Rosfjord camping
- Lyngdal bibelcamp
- Vemestad
- Hagehølen
- Presthølen
- Konsmoparken
- Sundet/Åsen
På Byremosanden og i Hanekilen vest for Sveindal tas det prøver to ganger i måneden.
Mer om prøvetakingen og e.coli-bakterier
Kommunen prioriterer å ta vannprøver på de badeplassene som erfaringsmessig er mest utsatt for ytre påvirkninger. Eksempelvis negativ effekt på vannkvaliteten etter nedbørsperioder. Derfor er det flere populære og kjente badeplasser i kommunen hvor det ikke tas prøver, og som derfor ikke er med i denne oversikten.
For å ligge innenfor grenseverdiene for god badevannskvalitet må ikke mengden e.coli-bakterier overstige 100 TKB (termotolerante koliforme bakterier) per 100 milliliter vann.
E.coli er en termotolerant koliform bakterie (TKB) som forekommer i store mengder i avføringen til mennesker og dyr. Termotolerante koliforme bakterier skiller seg fra andre koliforme bakterier ved at de vokser helt opp til en temperatur på 44-45 °C. Derav termotolerant, som betyr at de tåler høy temperatur.
Antall TKB i god vannkvalitet må ikke overstige 100 per hundre milliliter vann. Selv verdier fra 80 til 100 kan føre til blant annet omgangssyke, diaré og påfølgende dehydrering i sommervarmen.
Via lenken under kan du lese mer om Folkehelseinstituttets normer for badevannskvalitet.
Lenke: FHI-normer for vannkvalitet