Tre millioner liter vann i høyden

Det nye høydebassenget på Rom er romslig så det holder. Tre millioner liter vann må til for å fylle det.

Bilde av Roy Fredbo ved luken til vannreservoaret i det nye høydebassenget på RomFor å sikre vannleveransen til Lyngdals innbyggere ytterligere har kommunen bygd nytt høydebasseng på Rom. Nærmere bestemt øverst oppe i Hagekleiva. Det nye høydebassenget ble koblet på nettet i mai 2017, og sikrer enda bedre og mer stabilt trykk for abonnentene i området. Høydebassenget, som ligger skjult under jord og stein, rommer imponerende 3000 kubikkmeter vann. Eller sagt på annen måte; tre millioner liter vann. Bassenget fylles ved hjelp av naturlig trykk fra vannverket i Skomrak, som ligger en del høyere over havnivå enn det nye høydebassenget.

I forbindelse med oppstarten økte vanntrykket for en del abonnenter. Noe enkelte registrerte og meldte fra om til kommunen.

– Ja, vi fikk noen tilbakemeldinger fra enkelte abonnenter som registrerte økt vanntrykk, og som lurte på om det skulle være slik. Og det skal det altså, informerer Roy Fredbo ved Tekniske tjenester i Lyngdal kommune. Trykk måles i bar, og ifølge Fredbo har det nye høydebassenget medført en trykkøkning på cirka halvannen bar. Men trykket ligger fortsatt innenfor normen på 1,5 til 8,5 bar.

– Men økt vanntrykk er vel ikke helt uproblematisk?

– Det kunne i verste fall resultert i at enkelte abonnenter fikk problemer med sikkerhetsventil på bereder. Vi gikk ut med informasjon om dette da høydebassenget ble tatt i bruk, og oppfordret abonnenter som opplevde dette om å ta kontakt med rørlegger. For å få iverksatt nødvendige tiltak for å sikre innvendige installasjoner. Dette er abonnentens eget ansvar, nedfelt i den lokale forskriften om vann- og avløpsgebyrer. Men vi mottok ikke henvendelser fra noen som opplevde slike problemer, sier Fredbo.

Tekst og foto: Ole Aa. Brattfjord

Høydebassenget fotografert på utsidenBilde av vannreservoaret i det nye høydebassenget

Sist oppdatert: 27. juli 2017