Orientering om koronaviruset

Vær årvåken og ta forholdsregler, men senk skuldrene. Og ikke overbelast nødtelefonen og legevakttjenesten.

Dette var en del av budskapet fra helsedirektøren under en direktesendt pressekonferanse tirsdag 3. mars om spredningen av koronaviruset i Norge.

Under pressekonferansen påpekte helsedirektøren viktigheten av at nødnummeret 113 og det nasjonale nummeret til legevakttjenesten ikke benyttes med mindre det faktisk deier seg om en akutt hendelse eller sykdom. Dette for å unngå at nødnumrene overbelastes.

Her er de viktigste rådene fra kommunelegen i Lyngdal:

• De lokale legesentra (Konsmo og Lyngdal), samt legevaktene, bør ikke oppsøkes fysisk. Dette for å skåne andre, immunsvekkede pasienter.
  • Ved mistenkt smitte, ringer man til det lokale legekontoret eller til legevakten. Det vil da foretas en vurdering. Ved antatt smittetilfelle vil legen reise hjem til vedkommende. Legen vil da være ikledd smittevernsutstyr.

Telefonnummeret til Lyngdal legesenter er 38 34 04 40.

Telefonnummeret til Audnedal legekontor er 38 28 15 00.

Hvordan merker man smitte?

Et mistenkt smittetilfelle foreligger når man lider av akutt luftveisinfeksjon, såsom hoste, kortpustethet eller feber, OG  i tillegg i løpet av siste to uker før plagene startet, oppfyller minst ett av følgende kriterier:

1. Har vært i områder med vedvarende spredning. Disse landene oppdateres fortløpende på Folkehelseinstituttets nettsider, som du finner lenke til under.
    Områder med vedvarende spredning - FHI
  2. Har vært i kontakt med en koronavirus-smittet person eller håndtert prøvemateriale fra en koronavirus-smittet person.

Generelle råd

• Unngå å nyse eller hoste direkte på andre
  • Hold minst 1 meter avstand til personer med luftveisinfeksjoner
  • Bruk god håndhygiene. Vask hendene med såpevann. Hånddesinfeksjon kan benyttes dersom man ikke har rennende vann tilgjengelig
  • Hoste i engangstørkle eller armhulen, og vask hendene etterpå

Rådene over følger det norske folkehelseinstitutts retningslinjer.

Lyngdal kommune er i beredskap, og skal yte vårt beste ved et eventuelt utbrudd lokalt.

Besøk også Folkehelseinstituttets temaside om koronaviruset for kvalifiserte råd og tips til hvordan best forholde seg til viruset.

Temaside fra FHI om koronoviruset

virus-4835301_1280.jpg

Informasjonsfilm

Helsedirektoratet har også laget en informasjonsfilm om koronaviruset, særlig rettet mot barn og unge. Klikk på lenken under for å se den.

Infofilm om koronaviruset

Sist endret: 11.03.2020