Vinn vinn med Kystlotteriet

Kystlotteriet er godt i gang og det er allerede levert flere tonn med søppel. Her finner du info om lotteriet.

Kystlotteriet er vinn vinn. Naturen og miljøet vinner på det, og de som deltar kan vinne på det. Kystlotteriet 2017 startet opp 1. april, og løper ut november. Allerede er det samlet inn flere tonn med søppel. Og oppfordringen er klar: Fortsett den gode innsatsen!

Ved å klikke på lenken nedenfor får du opp et klikkbart kart med info om hvor du kan hente sekker og levere inn søppel:

Lenke til kart Kystlotteriet

Hver måned trekkes det ut vinnere av lokale premier. Nedenfor ser du hva du kan vinne lokalt.

Lyngdal:

 • To gavekort fra Lyngdal Inn
 • Fem bøker fra turistkontoret; tittel Oppdag Lister,- som er en inspirasjonskilde til opplevelser i nærområdet.

Kvinesdal:

 • Gavekort for to personer på søndagsbuffet Utsikten
 • Gavekort på Kvinabadet (10 ganger)

Farsund:

 • To overnattinger på Lista Fyr
 • To gavekort fra handelsstanden i Farsund og Vanse
 • To sjørøverturer med Adella

I tillegg er det flotte nasjonale premier, og en stor hovedpremie som trekkes til høsten når lotteriet avsluttes. Alle som deltar er med på samtlige trekninger, så her kan man vinne flere ganger! Les mer på Kystlotteriets egen hjemmeside, via lenken under:

Lenke til Kystlotteriet.no

Slik deltar du
De som ønsker å delta i Kystlotteriet i Lyngdal, kan hente sekker og tilhørende lodd på Servicekontoret i rådhuset. Eller på de fleste av mottaksplassene nevnt nedenfor.

Når sekken, eller sekkene, er fylt med marin søppel, er det flere lokasjoner i kommunen hvor de kan leveres. Det er mottaksplass for Kystlotteriet både ved Kvåsfossen, i Skrelia, i Agnefest (havna), i Epledalen, på Hausvik og i Korshamn.

Mer info om Kystlotteriet lokalt finner du ved å laste opp PDF-en nederst på siden, men det er viktig å notere seg følgende:

 • Sekkene skal kun fylles med marin søppel.
 • Når sekken er fylt forsegles den med tilhørende metalltråd, og utfylt loddseddel festes til sekken før den plasseres på et av de ovenfor nevnte innleveringsstedene. Vær obs på at Servicekontoret kun er utleveringssted for sekker og lodd. Ingen fulle sekker skal leveres på Servicekontoret.
 • Loddet består av to deler, der en del skal følge sekken slik at man er med i trekningen av de ulike premiene. Kvitteringsdelen av loddet rives av og oppbevares av deltakeren. (Skulle man være uheldig å miste denne delen av loddet er man fremdeles med i trekningen. Viktigst er at loddet er godt festet til sekken når du leverer den inn!).
 • Rundt midten av sekken er det markert en stiplet linje beregnet på unge deltagere. Men det er også lov for voksne å levere inn en sekk som ikke er helt full. Her er alle bidrag viktige. For når alle bidrar litt blir resultatet stort.
 • Enkeltpersoner, familier, skoleklasser, foreninger og alle andre større eller mindre grupper av deltakere kan være med. Jo flere, jo bedre! Men husk at mindreårige av sikkerhetsmessige årsaker skal ledsages av voksne. Vi anbefaler alle deltakere å gjennomføre sikkerhetsveilederen på Kystlotteriet.no før de beveger seg i fjæra for å rydde søppel.

Et hav av søppel
Marin forsøpling er en av de største miljøutfordringene vi har i havet. På verdensbasis havner årlig rundt 6,4 millioner tonn søppel i havet, og hele 80 prosent kommer trolig fra land. Plast er den største miljøtrusselen, og utgjør 70 prosent av alt avfall i havet. Plast og annet motstandsdyktig materiale kan bli i havet i hundrevis av år. Plastposer, tomflasker, emballasje og filtersigarettsneiper utgjør en betydelig risiko. 15 prosent av søppelet flyter rundt på havoverflaten, 15 prosent blir skylt i land på våre strender, mens hele 70 prosent synker ned og blir lagret på havbunnen. Forskning viser at tilførsler av søppel til havet vil stige ytterligere med 70 prosent frem mot 2030.

Marint avfall tar årlig livet av mer enn en million sjøfugl, hundretusenvis av marine pattedyr og et ukjent antall fisk over hele verden. Omfanget ser ut til å øke med forbruket. Plast er spesielt problematisk fordi det brytes svært sakte ned, og kan fragmenteres til mikroplast som går inn i næringskjeden.

Til tross for at store deler av skjærgården ryddes hver vår av Skjærgårdstjenesten, er det ikke kapasitet til grundig rydding av ilanddrevet avfall. Strandrydding av ilanddrevet avfall må få større oppmerksomhet. Derfor Kystlotteriet.

Så lykke til med innsatsen. Og på vegne av naturen og miljøet, og ikke minst oss selv, sier vi takk for innsatsen!

Lenke til infoskriv om Kystlotteriet

Sist oppdatert: 15. mai 2017