Gjenskapte krigshistorie på Hompland i Kvås

Det var et stykke dramatisk lokal krigshistorie som søndag 5. mai ble gjenskapt på heiegården Hompland i Kvås. Drøye 80 år etter at hendelsene utspant seg, og tre dager før frigjøringsdagen 8. mai.

Det var et stykke dramatisk lokal krigshistorie som søndag 5. mai ble gjenskapt på heiegården Hompland i Kvås. Drøye 80 år etter at hendelsene utspant seg, og tre dager før frigjøringsdagen 8. mai.

Helt siden fredsvåren 1945 har man langt på vei tatt fred som en selvfølge på det europeiske kontinent. En februardag for drøye to år siden endret dette seg. 83 år etter at Tyskland overfalt Polen og med det utløste 2. verdenskrig, gikk Russland til fullskala angrep på nabolandet Ukraina. 

Når lokal krigshistorie skulle gjenskapes i Kvås 5. mai 2024, skjedde dette også med hendelsene i Ukraina som et dystert bakteppe og en påminnelse om at den freden vi har er skjør.

Denne mai-søndagen på Hompland ble tiden skrudd tilbake til 1943, og akkurat som i dette krigens år dalte fallskjermhoppere ned fra himmelen, lokale bønder la amerikanske flygere i dekning og tyske soldater kom på razzia.

Det var medlemmer av Kjevik fallskjermklubb som denne søndagen hoppet ut fra fly og dalte ned på gården Hompland. Austad teater framførte historiespillet «I dekning på Hompland», skrevet av lokalhistoriker Magne Haugland. Det var også Haugland som tok initiativet til arrangementet på Hompland.

Hva var det så som skjedde for drøye 80 år siden?

Bakgrunnen for arrangementet var den amerikanske bombingen av Knaben gruver 16. november 1943, hvor 131 B-17 bombefly, såkalte «flygende festninger», slapp 1252 bomber over gruveområdet. Ett fly ble skutt i brann og ti flygere hoppet ut i fallskjerm over Sirdal, Kvås og Konsmo. Flyet styrtet ved gården Åsan i Audnedal, og fire flygere dalte ned ved gårdene Hompland og Vidringstad i Kvås.

Flymannskapet og flyet
Bildet viser mannskapet på B-17 bombeflyet som styrtet ved Åsan i Konsmo 16. november 1943. Bildet er tatt dagen før de måtte hoppe ut i fallskjerm over Sirdal, Kvås og Konsmo. Foto: Privat

Bonden Bernt Håmpland la de fire amerikanerne, Sommers, Galloway, Dennis og Carmell, i dekning i en liten utløe, Steggeløa, og ga dem mat. Her ble de holdt skjult i fire dager.

En tysk patrulje kom til Hompland på leting etter fallskjermhopperne. Bernts tre døtre på 6, 11 og 13 år hadde sett flygerne, men sa ingenting da de ble utspurt av tyskerne. Eldstejenta, 13 år gamle Olga, ble imidlertid kommandert av tyskerne til å vise dem alle utløene på gårdene. Hun tok dem ikke med til Steggeløa.

Det er denne dramatiske krigshistorien som ble gjenskapt. En fortelling om stort mot og intens motstandsvilje, men også om hvor sterkt okkupasjonsmakten på den tiden hadde festet sitt grep.

Magne Haugland med flydør utenfor Steggeløa
I denne utløa, kalt Steggeløa, ble fire amerikanske flygere lagt i skjul i fire dager i november 1943. Flygerne hadde problemer med å få åpnet døra i det brennende B-17 flyet. Den ble sparket ut, revet av flyet og dalte ned på Snareheia ved gården Skjerland i Kvås. På bildet viser Magne Haugland fra Lyngdal historielag fram denne flydøra. Foto: Privat

Publikum ble denne dagen tatt med på guidet vandring til plassene der dramaet utspant seg. Ved selve Steggeløa, der flygerne ble lagt i dekning, var det eget program med tidsvitner, taler og musikk. Gjester fra den amerikanske ambassaden i Oslo deltok her i avdukingen av en minnetavle.

To av barna til de amerikanske fallskjermhopperne kom fra USA for å delta i krigsminnemarkeringen og overvære det historiske spillet.

Arrangører var Lyngdal historielag, Kvås bygdelag, Audnedal historielag.

Markeringen ble også økonomisk støttet av Lyngdal kommune. Den saken ble behandlet av det politiske utvalget for kultur og samskaping onsdag 6. mars. Se opptak fra møtet via lenken under.

Lenke: Kultur og samskaping 06.03.24

Dagen etter, torsdag 7. mars 2024, gikk også formannskapet enstemmig inn for å støtte arrangementet:

Lenke: Formannskapet 07.03.24

Larry og Marla i 2011
Marla Dennis Hori kom fra USA for å delta i krigsminnemarkeringen på Hompland 5. mai. Hun er datter av Laurence Edwin Dennis som landet med fallskjerm i det iskalde Vidringstadvannet. Her er hun sammen med sin far (da 92 år) i et B-17 bombefly i 2011. Denne firemotors flytypen gikk som oftest under benevnelsen «flygende festning». Foto utlånt av Marla D. Hori

Kontaktinformasjon

Jan Seland
3. etasje Lyngdal kulturhus
Postboks 353, 4577 Lyngdal

Sist endret: 06.05.2024