Miljørettet helsevern

Om tjenesten

Kommunen har ansvar for å sikre gode miljømessige forhold og fremme folkehelse. Miljørettet helsevern er en lovpålagt kommunal tjeneste regulert i folkehelseloven kapittel 3 og en rekke forskrifter.

Lenke til Folkehelseloven kap. 3.

Miljørettet helsevern omfatter alt i vårt miljø som direkte eller indirekte kan ha innvirkning på innbyggernes helse. Dette inkluderer blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer.

Det fysiske miljøet som omgir oss er grunnleggende for å forebygge sykdom og skader, samt for å fremme helse, trivsel og livskvalitet. Miljørettet helsevern fungerer dermed som en del av kommunens helhetlige folkehelsearbeid.

Våre arbeidsområder

Rådgivning

Vi gir faglig rådgivning og veiledning til offentlige myndigheter, næringsliv og innbyggere. Målet er å beskytte befolkningen mot skadelige miljøfaktorer og å fremme folkehelse. Rådgivning er særlig viktig ut fra et forebyggende perspektiv. Ved å øke kunnskapsnivået blant relevante målgrupper, er målet å redusere sannsynligheten for utilsiktet eksponering for aktuelle helsefarer.

Godkjenning og tilsyn

Tjenesten er delegert myndighet til å føre tilsyn og fatte vedtak etter samtlige lover og forskrifter. Vi behandler søknader for virksomheter som er melde -og godkjenningspliktige. Vi fører også tilsyn med disse virksomheter basert på risikovurdering. Eksempler på steder vi følger opp:

  • Barnehager og skoler
  • Asylmottak
  • Badeanlegg og badstuer
  • Frisør- og hudpleievirksomheter
  • Tatovering og hulltaking
  • Solarier
  • Sykehjem og omsorgsboliger
  • Overnattingssteder og campingplasser
  • Treningsstudioer og idrettshaller

Klager

Vi behandler klager knyttet til miljøforhold som kan påvirke helse. Dette gjelder ofte problemer som støy, lukt, støv eller skadedyr.

Plan- og byggesaker

For å jobbe forebyggende deltar vi i plan- og byggesaksbehandling. På den måten kan vi bidra til at folkehelsen blir ivaretatt i nye byggeprosjekter. Forskrift om miljørettet helsevern § 4 første ledd forplikter den enkelte kommunen å utrede hvordan planarbeid og reguleringsplaner vil kunne påvirke innbyggernes trivsel og helse.

Organisering og kontaktinformasjon

Ansvaret for miljørettet helsevern i Lyngdal kommune er delegert til kommuneoverlegen. I tillegg samarbeider Lyngdal med tre andre Lister-kommuner (Flekkefjord, Kvinesdal og Sirdal) om en rådgiverstilling innenfor Lister miljørettet helsevern. Rådgiver behandler saker hvor miljøet kan påvirke helsen til kommunens befolkning. Kvinesdal er vertskommune for rådgiveren.

Karianne Sand Stangeland, rådgiver miljørettet helsevern
Kvinesdal rådhus, 2. etasje
Øystein Buerøgård Therkelsen, kommuneoverlege Lyngdal
Lyngdal rådhus, 2. etasje
Postboks 353, 4577 Lyngdal

Relaterte nettsider

Mer informasjon om helsevern i virksomheter og miljøet kan du finne på Lister Miljørettet helseverns nettside. Se lenken under.

Lenke: Miljørettet helsevern | Listersamarbeidet

Les mer om miljørettet helsevern på Helsedirektoratets nettsider:

Lenke til Miljørettet helsevern, Helsedirektoratet

Sist endret: 28.04.2025