Retningslinjer og vilkår for tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL)

SMIL-midlene skal bidra til å redusere miljøbelastninger og fremme miljøgoder i jordbruket. Formålet er å fremme natur- og kulturminneverdier og å redusere forurensingen fra jordbruket, utover det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift.

SMIL-midlene skal bidra til å redusere miljøbelastninger og fremme miljøgoder i jordbruket. Formålet er å fremme natur- og kulturminneverdier og å redusere forurensingen fra jordbruket, utover det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift.

Tiltaksstrategi, retningslinjer og aktuelle vilkår for tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL), Lyngdal kommune 2024-2027

Våre utfordringer:

  • Jordbrukets kulturlandskap gror igjen, arter fortrenges og forsvinner
  • Uønskede og fremmede arter sprer seg i raskt tempo
  • Jordbrukets utslipp til vann og luft må reduseres
  • Kulturminner blir usynlige på grunn av redusert beiting og slått

Mål:

  • Holde jordbrukets kulturlandskap åpent og variert
  • Begrense spredning av fremmede og uønskede arter
  • Redusere avrenning av næringsstoffer til vann og utslipp av klimagasser til luft
  • Bidra til å bevare og synliggjøre spor i landskapet etter tidligere tiders jordbruksdrift og bosetting
  • Legge til rette for biologisk mangfold i jordbrukets kulturlandskap

Søknadsfrist

  • Søknadsfrist er 1. april

Om ikke midlene brukes opp ved første søknadsbehandling kan det settes en ny frist på høsten, normalt 1. september.

Dette lyses ut her på kommunens nettside, samt som epost til alle aktive bønder.

Veiledende enhetspriser

Via lenken under kan du laste ned PDF med enhetspriser. Prisene har vært veiledende siden 2021.

Lenke til veiledende priser

SMIL og Regionalt Miljøprogram (RMP)

Kommunale retningslinjer for SMIL-midlene kan ses i sammenheng med RMP-mål i Agder.

Dokumentet «Regionalt Miljøprogram for jordbruket i Agder 2023-2026» beskriver blant annet gjengroing av jordbruksområder, tap av biologisk mangfold, tap av kulturminner og tap av næringsstoffer til luft og vann. Dette sammenfaller med prioriterte områder for tildeling av SMIL-midler i Lyngdal kommune.

Retningslinjer for prioritering ved tildeling av SMIL-tilskudd
Prioritering Tiltak Eksempel på tiltak Tilskuddsprosent (inntil)
1 Biologisk mangfold: Fremme utvalgte og truede naturtyper. Tiltak for pollinatorer.
Bremse utbredelse av fremmede arter og uønskede arter
60 %
2 Forurensingstiltak: Steinsetting som erosjonssikring. Etablere kantvegetasjon 50 %
3 Kulturminner: Bevare kulturminner 50 %
4 Kulturlandskapstiltak: Åpne opp og sette i stand gammel kulturmark. Rydding av piggtråd/gamle gjerder 40 %


Dokumentasjon

Dokumentasjonskrav avhenger av type tiltak, men vil minimum bestå av kostnadsoverslag,
finansieringsplan og et kart – der avstand og areal som har betydning for kostnadsoverslaget er målsatt, Statsforvalterens enhetspriser skal benyttes ved utarbeiding av kostnadsoverslag.
Ved tiltak på andres eiendom, må det legges ved skriftlig godkjenning fra grunneier. Annen relevant dokumentasjon kan etterspørres av kommunen ved behov.

I forbindelse med sluttutbetaling skal det framlegges regnskap med bilag for innkjøpte varer og tjenester. Det skal også vedlegges timeliste for egeninnsats med navn og dato, spesifisert på timer med manuelt arbeid, timer med motorsag og timer med traktor evt. gravemaskin.

Andre forhold knyttet til utbetaling av tilskuddet blir omtalt i vedtaksbrevet.

Vilkår

Hjemmelen til å stille vilkår ved innvilgning av tilskudd, framgår av forskrift om tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket § 3.5. ledd. Lokale vilkår vil bli spesifisert i vedtaksbrevet søker mottar hvis tilskudd blir innvilget. En oversikt over aktuelle vilkår er vedlagt.

Diverse

Av hensyn til planlegging og prioritering for bruken av midlene gis det normalt ikke tilskudd til prosjekter som er påbegynt eller utført.

Søknad om ekstrabevilgning til tiltak som blir dyrere enn planlagt, prioriteres ikke.

Et SMIL-prosjekt som er tildelt midler bør være ferdigstilt før det søkes om tilskudd til et nytt tiltak fra samme eier.

Det kan gis tilskudd til fellesprosjekter med mål om å bygge kunnskap som flere kan dra nytte av, når det er satt i sammenheng med videre SMIL-prosjekt.

SMIL-ordningen er forankret i forskrift om tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket, fastsatt 4. februar 2004, sist endret 01.01.2020. Gjeldende rundskriv, som knytter kommentarer til forskriften, er nr. 2020-12.

Tiltaksstrategi, retningslinjer og vilkår for SMIL-midler i Lyngdal kommune ble vedtatt politisk i utvalg for miljø, plan og teknisk 23.01.24.

Dokumentet har blitt til i samarbeid med næringsorganisasjonene i jordbruket. Det ble sendt på høring til Statsforvalteren i Agder 28.11.23.

Et utkast ble sendt på høring til bondelagene og Bonde- og småbrukarlaget i Lyngdal 04.01., med frist for tilbakemelding 08.01.

Tiltaksstrategien gjelder for 4-årsperioden 2024-2027. Den vil bli gjennomgått og oppdatert ved behov.

Lokale bestemmelser og aktuelle vilkår ved tildeling av SMIL-tilskudd, Lyngdal kommune 2024-2027

Tilskudd til planleggings- og tilretteleggingsprosjekter

Formålet med slike tiltak er å legge forholdene til rette for helhetlige miljøprosjekter over større områder, for eksempel knyttet til et vassdrag eller ei grend. Slike planleggings- og tilretteleggingsprosjekter bør lede fram til gode og konkrete planer for gjennomføring av kulturlandskaps- og forurensningstiltak i det aktuelle området.

Kulturlandskapstiltak

Biologisk mangfold, trua naturtyper, pollinerende insekter

Tiltakene skal fremme biologisk mangfold gjennom å ivareta planter, dyr og insekter i kulturlandskapet, bl.a. leveområder, spredningsveier og bevaring av livskraftige bestander. Områder med utvalgt naturtype har høyest prioritet.

Statsforvalterens miljøvernavdeling kan kontaktes for registrering av trua naturtyper i naturbasen.

Aktuelle vilkår:

  • Restaurering av området skal gjenskape gode levevilkår for de ønskede artene
  • Det skal utarbeides skjøtselsplan
  • Det skal ikke nyttes plantevernmidler, mineralgjødsel eller kalking
  • Kvist skal fjernes eller legges i hauger
  • Det kan settes betingelser for bruk av beitedyr/dyreslag, tid for beiting, tid for slått av verdifull eng og fjerning av gras
  • Det kan settes betingelser om å spare igjen organisk materiale (dødt eller levende) for å fremme arter som er avhengig av slikt livsgrunnlag.

Helt unntaksvis, ved istandsetting av områder med store miljøverdier der beiting inngår som foretrukket skjøtselstiltak, kan det gis tilskudd til NoFence e.l. Det er en forutsetning at det er tilfredsstillende GPS-dekning i området. Det kan gis tilskudd til anskaffelse av inntil 10 klaver.

SMIL-midler kan ikke brukes til å dekke driftsutgifter.

Gammel kulturmark

Gammel kulturmark har vegetasjon utformet ved lengre tids slått, beiting, styving eller brenning, og har et plante- og dyreliv som skiller seg fra det som ellers er vanlig i området. Vi vil normalt også finne spor etter rydningsrøyser, murer, styvingstrær m.m. på slike arealer.

Aktuelle tiltak kan være restaurering og skjøtsel av viktige områder gjennom beiting, brenning, slått, styving og tynning.

Tilskuddet gis ikke til rydding og gjerding i det som i dag defineres som skog eller utmark, med mindre det kan påvises spor etter gamle driftsmåter eller et biologisk mangfold knyttet til tidligere driftsmåter på stedet. Mindre skogsarealer kan inngå i prosjektet dersom det korter ned gjerdetraseen. Er gjengroingen kommet for langt, slik at kostnaden ikke står i forhold til miljøverdien av tiltaket, vil prosjektet ikke bli prioritert.

For lettdrevne grasarealer skal det ikke gis SMIL-tilskudd, men slike arealer kan inngå i beiteareal når det korter ned gjerdetraseen. Det kan gis tilskudd til rydding og inngjerding av beitemark for grunneiere som ikke har egne beitedyr, hvis det foreligger langsiktig beiteavtale med husdyrprodusent.

Det gis ikke SMIL-tilskudd til rene gjerdeprosjekter, men det kan gis tilskudd til inngjerding i forbindelse med istandsetting. Landbruksforvaltningen foretar i tillegg en konkret vurdering av den enkelte søknad.

Ved fjerning av gamle gjerder/piggtråd innvilges 25 kr/meter inntil 7500 kr per foretak.

Aktuelle vilkår:

  • Kvist og kratt etter rydding skal fjernes eller lagres i hauger på tilfredsstillende måte
  • Det skal settes igjen enkelte tre eller treklynger som kulturlandskapselement og ly for beitedyr. Med særlig vekt på trær/busker med verdi for pollinerende insekter
  • Arealet skal holdes åpent og beites/slås i en periode på minimum 10 år
  • For leieareal skal det foreligge skriftlig 10-årig leieavtale
  • Ved behov skal det etableres gjerdeklyv/grinder
  • Det kan kreves begrenset/ingen bruk av plantevernmidler og/eller gjødsel
  • Piggtråd og gamle gjerder som ikke er i bruk skal fjernes før tilskudd kan utbetales
  • Oppsett av piggtråd skal ikke inngå i tiltaket
Forurensningstiltak

Det kan gis SMIL-tilskudd for å redusere faren for forurensning med utgangspunkt i jordbruksvirksomhet. Overholdelse av lovpålagte krav regnes ikke som søknadsberettiget.

Det kan gis tilskudd til tiltak som bidrar til å redusere erosjon, avrenning og utslipp til luft. Tiltaket må ikke komme i konflikt med kulturlandskapsverdier, og det skal tas hensyn til biologiske verdier.

Kulturminner og kulturmiljøer

Det kan gis tilskudd til rydding og til å øke tilgjengeligheten rundt kulturminner og kulturmiljøer. Tilskudd kan f.eks. gis til vedlikehold av områder med hustufter, gravhauger, bautasteiner, helleristninger, skålgroper, ruiner, verneverdige ferdselsveier, bygdeborger, jakt-, fiske- og fangstinnretninger m.m.

Aktuelle vilkår:

  • Vedlikehold av fornminner skal skje i dialog med avdeling for kulturminnevern og kulturturisme hos Agder Fylkeskommune
  • Bevare mest mulig av kulturminnets opprinnelige elementer eller kulturmiljøets egenart og helhet
  • Foreta så få forandringer som mulig. Reparasjoner fremfor hel utskifting
  • Bruke tradisjonelle, stedegne materialer, håndverksteknikker og farger
  • Alle grunneiere må godkjenne tiltaket skriftlig, og avtalen må gjelde i minst ti år. Avtalen må inneholde en vedlikeholdsplan med ansvarsfordeling
  • Det kan stilles krav om at tiltaket merkes med informasjonstavle og veivisere slik at ukjente kan orientere seg
  • Det må vurderes om det er behov for godkjent parkeringsplass
Bygninger

Tiltak på fredede bygninger kan ikke støttes med SMIL-midler. Det kan derimot tiltak på verneverdige bygninger. To forhold er avgjørende for tilskudd til bygninger:

1. Tradisjonelle driftsbygg i jordbruket prioriteres. Eksempel på slike driftsbygg er sommerfjøs, kvern, smie, jordkjeller, vannsag, vannstamp, båtnaust, småindustri m.m.

2. Bygningers allmenne verdi, inkludert sosial, pedagogisk og næringsmessig verdi, tillegges vekt.

Aktuelle vilkår:

  • Bygningers egenverdi skal dokumenteres ved en antikvarfaglig vurdering. Dersom dette mangler før oppstart vil det normalt medføre avslag på søknaden
  • Kostnadsoverslaget skal utarbeides av bygningskyndig fagperson
  • Arbeidet skal utføres av – eller i nært samarbeid med – restaureringskyndig fagperson
  • Reparasjon skal velges framfor utskifting der det er mulig
  • Det kan stilles krav om at bygningen gjøres tilgjengelig for allmennheten, og det skal i så fall utarbeides konkrete, forpliktende planer for hvordan dette skal foregå

Aktuelle lenker

Lenke: Forskrift om tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket - Lovdata

Lenke: Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL) - Landbruksdirektoratet

Lenke: Spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL) - Landbruksdirektoratet

Lenke til rundskriv 2021/18 - kommentarer til regelverk

Kontaktinformasjon

Anna Johanna Basilier Øydna, landbruksrådgiver

Sist endret: 04.03.2024