Innbygger-engasjement setter beredskap på dagsorden i Lyngdal

To folkemøter om beredskap i løpet av kort tid viser at temaet står sterkt i bevisstheten hos Lyngdals innbyggere. Både i sør og nord i kommunen har engasjerte lag og foreninger tatt initiativ til åpne møter om hvordan vi som lokalsamfunn kan stå sterkere sammen i møte med kriser og uforutsette hendelser.

To folkemøter om beredskap i løpet av kort tid viser at temaet står sterkt i bevisstheten hos Lyngdals innbyggere. Både i sør og nord i kommunen har engasjerte lag og foreninger tatt initiativ til åpne møter om hvordan vi som lokalsamfunn kan stå sterkere sammen i møte med kriser og uforutsette hendelser.

Først ute var Grindheim Bygdekvinnelag, som i samarbeid med Lyngdal kommune inviterte til folkemøte i auditoriet på Byremo videregående skole 5. mai. I seksjonen «Aktuelle lenker» finner du veien til en egen omtale av det arrangementet.
 
Ti dager senere fulgte Lyngdal kommunes pensjonistforening, Pensjonisten, opp med et tilsvarende arrangement på Lyngdal helsehus.
 
Felles for begge møtene var at de ble arrangert i tett samarbeid mellom frivillige og kommunen, og med god oppslutning og stort engasjement fra publikum.
 
– Dette er eksempler på ekte samskaping, hvor initiativ fra innbyggere og foreninger møtes med åpenhet og støtte fra kommunen, sier ordfører Unni Nilsen Husøy, som deltok på begge møtene.
 

Sivilforsvaret og totalberedskap

På møtene deltok også Holger Hillesland, distriktssjef i Sivilforsvaret. Han holdt en engasjerende gjennomgang av Sivilforsvarets rolle i både fredstid og krig, og informerte om den nye Totalberedskapsmeldingen, som nylig ble vedtatt i Stortinget.
 
Hillesland snakket i tillegg om offentlige og private tilfluktsrom, og svarte på spørsmål fra publikum om tilgjengelighet og praktisk bruk av disse ved alvorlige hendelser.
 
Bilde av Holger Hillesland, Sivilforsvaret
Sivilforsvarets distriktssjef, Holger Hillesland, under samlingen på Lyngdal helsehus torsdag 15. mai. Foto: Ronny Bjørnevåg, Lyngdal kommune

Hva gjør kommunen – og hva kan du gjøre selv?

Stabssjef for Utvikling i Lyngdal kommune, Ronny Bjørnevåg, informerte om innholdet i Lyngdals helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS). Denne identifiserer 27 mulige scenarioer som kan påvirke kommunen. I en ROS-analyse vurderes sannsynligheten for at ulike hendelser skal kunne inntreffe, og konsekvensen av disse. Der det i en slik analyse kartlegges at konsekvensene av en hendelse vil være store, og det i tillegg vurderes at sannsynligheten for at en slik hendelse vil kunne inntreffe er høy, må kommunen iverksette forebyggende tiltak for å redusere sannsynlighet og konsekvens, og dermed dempe risikoen for at tjenester og innbyggere skal rammes.
 
Beredskapskoordinator Birger Abrahamsen presenterte kommunens beredskapsplaner, og vektla betydningen av egenberedskap:
 
– Jo mer du som innbygger kan klare deg selv i en krisesituasjon, desto bedre rustet er vi som samfunn, poengterte han.
 
Abrahamsen gjennomgikk også kommunikasjonskanaler for ulike situasjoner, fra kommunens egen nettside og SMS ved akutte hendelser, til media og nasjonale nødvarsler. Kommunens kommende satsing på trygghetspunkter ble også løftet fram som en viktig framtidig ressurs. Trygghetspunkter er informasjonssentraler som innbyggere kan oppsøke ved alvorlige hendelser. Eksempelvis ved langvarige bortfall av strøm og telekommunikasjon. Kommunens innbyggertorg vil være et naturlig sted å etablere trygghetspunkt.
 

Tett samarbeid i møte med usikre tider

– Jeg vil berømme både Pensjonisten og Grindheim Bygdekvinnelag for at de setter dette på dagsorden. Det viser hvor viktig frivilligheten og innbyggere er i beredskapsarbeidet, sa ordfører Husøy i sin avslutning under samlingen på Lyngdal helsehus torsdag 15. mai.
 
Hun understreket samtidig at kommunen vil fortsette å utvikle beredskapsarbeidet i dialog og samarbeid med lokalsamfunnene, og at både innbyggere og organisasjoner spiller en viktig rolle i hvordan Lyngdal møter og håndterer framtidige utfordringer.
 
Bilde av ordfører og publikum
Ordfører Unni Nilsen Husøy deltok på begge folkemøtene om beredskap. Foto: Ronny Bjørnevåg, Lyngdal kommune
Bilde fra helshuskafeen som viser publikum
Kafeen på Lyngdal helsehus var fullsatt under folkemøtet om beredskap torsdag 15. mai. Foto: Ronny Bjørnevåg, Lyngdal kommune
 

Aktuelle lenker

Ønsker du å lese mer om beredskap i Lyngdal kommune, og temaet egenberedskap, kan du kikke innom lenkene nedenfor:

Lenke: Folkemøte om beredskap på Byremo

Lenke: Anbefalinger for egenberedskap

Lenke: Er du forberedt?

Lenke: Tilfluktsrom

Lenke: Samfunnssikkerhet og beredskap

Lenke: Dette er Sivilforsvaret

Lenke: Totalberedskapsmeldingen

Lenke: Råd for en sikker hverdag (DSB)

Får kommunen kontakt med deg?

Lyngdal kommune benytter SMS for raskt å informere om hendelser, eller for å nå ut med ulike typer servicevarslinger til innbyggere og virksomheter.

For å være sikker på å få slike varsler fra kommunen bør du sjekke at din kontaktinformasjon i det nasjonale Kontaktregisteret er korrekt. Dette kan ikke kommunen gjøre for deg!

Les mer om dette via lenken under:

Lenke: Er du tilgjengelig?

Kontaktinformasjon

Bilde fra beredskapsmøtet på Byremo og koordinator Birger Abrahamsen
Birger Abrahamsen er beredskapskoordinator i Lyngdal kommune, og rette person å ta kontakt med hvis du har spørsmål om samfunnssikkerhet og beredskap. Her under samlingen på Byremo mandag 5. mai. Foto: Ronny Bjørnevåg, Lyngdal kommune
Birger Abrahamsen
Lyngdal rådhus, 2. etasje
Postboks 353, 4577 Lyngdal

Sist endret: 23.05.2025