«Bo trygt hjemme»-dagen på helsehuset torsdag 3. april 2025

Lyngdal kommune gjentok suksessen fra i fjor vår. Torsdag 3. april var kommunens innbyggere invitert til Lyngdal helsehus og en ny «Bo trygt hjemme»-dag. Mange tok turen.

Lyngdal kommune gjentok suksessen fra i fjor vår. Torsdag 3. april var kommunens innbyggere invitert til Lyngdal helsehus og en ny «Bo trygt hjemme»-dag. Mange tok turen.

Hvordan kan du bo trygt hjemme – hele livet?

Dette var spørsmålet som sto i sentrum da Lyngdal kommune igjen inviterte til en inspirerende og informativ dag om morgendagens eldreomsorg. Torsdag 3. april 2025 åpnet dørene til Lyngdal helsehus for et arrangement fylt med nyttige råd, faglige innlegg og muligheter for å engasjere seg i lokalsamfunnet.

Bo trygt hjemme-konferansen, som altså denne gangen ble arrangert for andre gang, retter seg mot Lyngdals innbyggere og frivillige lag og foreninger. Konferansen har som mål å gi innbyggerne verktøyene de trenger for å kunne bo trygt og aktivt hjemme så lenge som mulig.

Fjorårets arrangement ble en stor suksess med fullsatt kafélokale og rundt 120-130 deltakere. Også denne gangen var interessen stor.

– Målet med arrangementet er å styrke dialogen mellom kommunen og innbyggerne, og sette søkelys på hvordan eldre kan leve aktive liv og ta større ansvar for egen alderdom, sier kommunalsjef for Helse og velferd i Lyngdal kommune, Ingunn Skretting.

Ronny Bjørnevåg ønsker velkommen
Stabssjef for Utvikling i Lyngdal kommune, Ronny Bjørnevåg, ønsker velkommen til årets Bo trygt hjemme-konferanse.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune 

Programmet for dagen

Dagen startet med kaffe, vafler og stands i helsehuskafeen, der besøkende kunne bli kjent med organisasjoner og lokale tilbud rettet mot eldre som målgruppe. Blant de mange som deltok var Livsglede for eldre, demensforeningen, Seniordansen, Grindheim Helselag, Frivilligsentralen, Pensjonisten, eldrerådet, TryggEst Lyngdal og Frisklivssentralen m.fl. Også Brannvesenet Sør var til stede med egen stand, der det ble formidlet viktig informasjon om brannforebygging og -sikkerhet i hjemmet. På utsiden hadde Lyngdal Hørselslag rigget seg til med utstyr for å tilby gratis hørselstest.

Tilhenger med utstyr for hørselstesting
Tilhenger med utstyr for hørselstesting.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

På «Mulighetsrommet», et eget rom på Lyngdal helsehus der det stilles ut en mengde tekniske hjelpemidler, kunne de besøkende bli bedre kjent med noe av det som finnes tilgjengelig av såkalt helseteknologi. Det vil si hjelpemidler og løsninger som gjør hverdagen enklere, tryggere og mer selvstendig for den som trenger litt ekstra støtte i hverdagen, og som de fleste enkelt kan skaffe seg selv. Helseteknologi handler ikke om avanserte datamaskiner eller «duppeditter», men om praktiske ting som gir mer trygghet, frihet og kontroll i egen hverdag. Det kan for eksempel være en trygghetsalarm du har rundt halsen, komfyrvakt som slår av strømmen hvis du selv glemmer å skru den av, en dispenser som sier fra når du skal ta medisiner eller en smart liten dings som gjør det enklere å kneppe skjorten hvis finmotorikken ikke lenger er som den en gang var. For å nevne noe. «Mulighetsrommet» er stort, og du kan lese mer om det via lenken under.

Lenke: «Mulighetsrommet» på helsehuset

Ronny Bjørnevåg og Ingunn Skretting i Mulighetsrommet
Stabssjef Ronny Bjørnevåg og kommunalsjef Ingunn Skretting sjekker ut «Mulighetsrommet» på Lyngdal helsehus.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Gjennom et variert program fikk deltagerne innsikt i hvordan de kan møte den digitale hverdagen, viktigheten av et aktivt liv, informasjon om temaet aldersvennlig samfunn og hvordan den enkelte selv kan ta ansvar for egen alderdom for å kunne bo hjemme lenger. Det ble også gitt en presentasjon av resultatet fra innbyggerundersøkelsen om eldres behov, som Lyngdal kommune gjennomførte i fjor høst. Se lenken under:

Lenke: Eldreløftet i Lyngdal

Arrangørene Ronny Bjørnevåg, Ingunn Skretting og Anne Sanden Kvinen
Arrangørene Ronny Bjørnevåg, Ingunn Skretting og Anne Sanden Kvinen (Lyngdal helsehus).
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Kommunalsjef Ingunn Skretting understreker at forebygging og helseteknologi er avgjørende innsatsfaktorer for å møte utfordringene i den generasjonsendringen som ikke bare Lyngdal, men de fleste norske kommuner står overfor.

– Vi må satse enda mer på forebyggende arbeid slik at våre eldre holder seg friskere og kan bo trygt hjemme lenger. Vi må også i større grad utnytte de mulighetene digitalisering av tjenester gir oss, sier hun.

Ronny og tre teknologi-ambassadør fra eldrerådet
Stabssjef Ronny Bjørnevåg intervjuer eldrerådets tre teknologi-ambassadør. Fra venstre: Reidun Brandsdal, Otlaug Skribeland og Britt Egebø.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Snart flere eldre enn barn

«Bo trygt hjemme»-reformen, som står sentralt i dette arrangementet, peker på at Norge står overfor en betydelig endring i befolkningens alderssammensetning. Allerede i dag er det over én million pensjonister i landet, og innen 2030 vil det være flere eldre enn barn. Dette stiller store krav til hvordan samfunnet, i dette tilfellet Lyngdal kommune, tilrettelegger for en aldrende befolkning.

I årene som kommer vil også Lyngdal kommune møte store samfunnsøkonomiske utfordringer knyttet til endringer i befolkningssammensetningen.

  • Via lenken under kan du lese mer om utfordringsbildet, slik det er beskrevet i vedtatt økonomi- og handlingsplan for 2024-2027:

Lenke til handlingsplan 2024-2027

Stortingsmeldingen om regjeringens eldrereform «Bo trygt hjemme» finner du her:

Lenke til stortingsmelding

«Bo trygt hjemme»-konferansen på helsehuset ble avsluttet med middag og sosialt samvær i helsehuskafeen.

Konferansier for dagen var også denne gangen Ronny Bjørnevåg, stabssjef for Utvikling i Lyngdal kommune.

Her kan du lese mer om fjorårets arrangement:

Lenke: Fullsatt helsehus-kafé

Deltagerne samlet
Mange fant veien til Lyngdal helsehus for å delta på årets Bo trygt hjemme-konferanse.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune.
Demensforeningens Arne Lervik
Arne Lervik sto på stand for Demensforeningen.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune 
Frisklivssentralen og demenskoordinator
Fysioterapeut Martin Kragholm og demenskoordinator Anne Låtveit på infostand for henholdsvis Frisklivssentralen og TryggEst Lyngdal.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune.
Livsglede for eldre
Livsglede for eldre var representert med styremedlemmene Aslak Eikeland og Karina B. Hommen.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune.
Mona Fredbo besørget salg av kaffe og vafler
Mona Fredbo fra Frivilligsentralen besørget servering av kaffe og vafler i helsehuskafeen.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune.
Skjerm med program for dagen
Programmet for dagen på storskjerm i helsehusets iøynefallende og spektakulære atrium.
Foto: Ole Åsmund Brattfjord, Lyngdal kommune

Kontaktinformasjon

Ingunn Skretting, kommunalsjef Helse og velferd
Lyngdal rådhus, 2. etasje
Postboks 353, 4577 Lyngdal

Sist endret: 11.04.2025